De amautik worden nog steeds gemaakt, tegenwoordig van textiel, vroeger van bont. Ze zijn nog volop in gebruik in het Canadese Inuit-gebied, in tegenstelling tot Groenland, waar ze niet meer dagelijks gebruikt worden. Deze amautik is gemaakt door Martha Tickie (Tickiq), een Inuit ontwerpster uit Nunavut, Canada. Je kunt in dit exemplaar goed zien hoe een functioneel kledingstuk zich met inventiviteit en creativiteit heeft ontwikkeld van een gebruiksobject tot een ‘marker of identity’.
Deze heerlijke warme jas, een amautik, is een kledingstuk waarin Canadese Inuit vrouwen hun baby op de rug dragen. Kom alles te weten over de amautik.
Warm en gezellig
De Amautik
De amautik is een van de vele ‘slimme’ kledingstukken van de Inuit. Het is een vrouwenjas, waarvan het achterpand en de capuchon uitzonderlijk breed zijn. Door die verbreding ontstaat extra ruimte die nodig is om een baby of klein kind een plaatsje te geven. Aan de voorkant van de amautik is een lang koord of riem bevestigd dat onder het kindje langs, naar de voorkant loopt en daar wordt vastgebonden. Zo blijft de baby lekker stevig op z’n plaats zitten. De amautik (bij de Inuit van Groenland amaat genoemd) ontleent zijn naam aan het werkwoord ‘dragen’ in het Inuktitut, de Inuit-taal. Een amautik is tegelijkertijd een vrouwenjas, een babydraagzak en een wieg. Zoals wel vaker bij de Inuit, worden hier dus diverse functies in één voorwerp verenigd. De amautik hield niet alleen de moeder warm maar, belangrijker nog, ook de baby. De oudere amautik werden gemaakt van bont; bij de Canadese Inuit was dat vaak kariboebont, bij de Inuit van Groenland meestal zeehondenbont.